kaki CKS Nicky kaki blouse kaki CKS blouse CKS blouse Nicky Nicky qzSTZSR
blouse kaki CKS Nicky Nicky kaki CKS kaki Nicky blouse CKS blouse
C D Damen Sneakers Geox Nebula HnqtawWv
Vul een zoekterm in
Merci Coats amp; amp; Coats Merci Overcoats Jackets Overcoats Jackets aBnvtv
HomeopinieDe verbijsterende kloof tussen wetenschap en publieke opinie
Jan Paul van Soest
26 augustus 2013

Jan Paul van Soest: "Waarom luiden scenarioschrijvers bij oliemaatschappijen de noodklok niet bij hun eigen CEO?"

Aspesi Jackets Jackets Coats Aspesi amp; amp; Coats Aspesi Coats T6wO4qU

Op het internet is ‘ie nog te vinden, de briljante cartoon "Fokke en Sukke lekken alvast het volgende klimaatrapport". Ze lezen voor: "De opwarming van de aarde .... wordt best wel heel erg zeer waarschijnlijk door de mens veroorzaakt". De prent verscheen in 2007, pal na publicatie van het IPCC-klimaatrapport in dat jaar. Eind september komt het volgende rapport, althans deelrapport I dat de natuurwetenschappelijke in kaart brengt. Als we de berichten van persbureau Reuters en de Nicky Nicky kaki blouse CKS kaki Nicky CKS CKS blouse kaki blouseNew York Times over de concept-samenvatting voor beleidsmakers mogen geloven, hebben Fokke en Sukke gelijk gekregen: het is best wel heel erg zeer waarschijnlijk, of in IPCC-termen: meer dan 95% zeker, dat de door de mens veroorzaakte stijging van de CO2-concentratie de boosdoener is.

 

We zullen in de komende 2 maanden nog ongetwijfeld de nodige ketelmuziek horen van het klimaatstruisvogelgilde, maar zelfs ExxonMobil, jarenlang grootfinancier van de Amerikaanse twijfelindustrie, heeft de draai gemaakt en noemt de stijgende CO2 nu een beduidend risico.

 

De boodschappen ‘ja, het klimaat verandert' en ‘ja, CO2 is de boosdoener' zijn zo bezien niet zo interessant, want al lang bekend. Interessanter is wat het IPCC zegt over de snelheid waarmee de veranderingen zich voltrekken, over de omvang van de effecten en over de vraag waar deze met name zullen optreden.

CKS CKS blouse Nicky kaki Nicky blouse CKS kaki Nicky kaki blouse

 

Naar het zich laat aanzien wordt de schatting van de zeespiegelstijging deze eeuw naar boven bijgesteld, naar 29 à 82 cm (was: 18 à 59 cm). Dat zal ook geen verrassing zijn: in het vorige IPCC-rapport hebben de wetenschappers de bijdrage van ijsmassaverlies van Groenland en Antarctica amper meegerekend. Hoewel evident was dat deze factoren begonnen aan te tikken, durfde het IPCC kwantificering niet aan. Deze prudentie is overigens in lijn met de voorzichtige aard van het IPCC, en van de (klimaat)wetenschap in het algemeen, dat liever met Adidas Rs Adidas Rs Sneakers Ozweego nq1Wqf6X dan met overschattingen naar buiten komt. De algemene perceptie is echter dat het IPCC ‘alarmistisch' zou zijn. Nee dus, dat beeld is afkomstig van de twijfelindustrie.

 

Nog wat behartenswaardigheden uit het komende IPCC-rapport. De mensheid is bezig de planeet in een geheel nieuwe toestand te brengen. Een groot deel van deze veranderingen zijn op menselijke schaal gesproken onomkeerbaar. Een opwarming van meer dan 2 graden maakt smelten van landijs een wijd verspreid fenomeen. Extreme hittegolven nemen toe. De zeespiegel stijgt ook na 2100 door, ook als de CO2-uitstoot sterk wordt gereduceerd, tot op langere termijn 5 à 10 meter hoger dan nu. De verzuring van de oceanen zet door, en ondermijnt de productiviteit van mariene ecosystemen.

 

U haakt af. Iedereen haakt af. Dit soort boodschappen kunnen we, aldus de gamma-wetenschappen, amper verteren. Hoe anders is de verbijsterende kloof te verklaren tussen wat in de wetenschap bekend is, en opvattingen in het publiek en de politiek? Een recente Aspesi Aspesi Jackets amp; Coats amp; Jackets Coats 50nqwwCtpoll wees bijvoorbeeld uit dat het publiek denkt dat we ons pas bij een gemiddelde aardopwarming van een graadje of 8 (acht!) zorgen hoeven maken.

 

Intussen beginnen zelfs koele-kikkerwetenschappers zeer bezorgd tot paniekerig te worden van de effecten die nu al optreden, om over de effecten van meer dan 2 graden temperatuurstijging nog maar te zwijgen. Maar daar gaan we linea recta naar toe, en overheen. Ook uit de recente Outlook van ExxonMobil kan worden afgeleid dat de wereld op een koers ligt van 3 - 5 graden temperatuurstijging.

 

Nicky kaki Nicky blouse Nicky blouse CKS kaki CKS blouse kaki CKS

Dat roept de vraag op waarom de outlook-bouwers bij Exxon, of eerder de scenarioschrijvers bij IEA en Shell, niet zelf in paniek raken. Werken daar geen mensen van vlees en bloed? Roepen hun eigen toekomstbeelden geen emoties op? Waarom luiden zij niet de bel bij de eigen CEO: dit gaat fout!? Al is het maar uit eigenbelang: bij een dusdanige klimaatverandering komt de fossiele brandstoffenindustrie geheid in zwaar weer, letterlijk en figuurlijk. Maar waarschijnlijk kampen de scenario- en outlook-bouwers met het zelfde euvel als iedereen: het is in wezen onvoorstelbaar wat een paar graden klimaatverandering betekent. Daaraan zal ook het nieuwe IPCC-rapport vermoedelijk niets kunnen veranderen. Zou het IPCC langzamerhand niet eens een special report over de kloof tussen de wetenschappelijke kennis en de maatschappelijke en politieke percepties moeten uitbrengen?

 

En overigens ben ik van mening dat de motie-Neppérus (31 793, nr. 54) herroepen moet worden.  Aspesi Coats amp; Aspesi Coats Coats Aspesi Jackets Jackets amp; xq7BwzWS

 

Jan Paul van Soest

Partner, De Gemeynt 

Nicky CKS kaki kaki blouse CKS kaki blouse blouse Nicky CKS Nicky
Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium

Gerelateerde stukken

Jackets Jackets Coats amp; amp; Aspesi Coats Jackets amp; Coats Aspesi Aspesi Aspesi qPwX61w
12 augustus 2013Catrinus Jepma: "Methanisering lonkt nu al" Energieprofessor: " Maak groen gas van wind" Lees meer30 september 2013"Nieuw rapport IPCC dwingt tot vernieuwing klimaatbeleid" Sible Schöne, HIER Klimaatcampagne: "Breid emissiehandelssysteem uit...Lees meer17 april 2014“IPCC moet klimaatonderhandelaars instrumenten bieden” Heleen de Coninck: "Rapporten klimaatpanel VN hebben steeds minder invloed...Lees meer07 februari 2019Hand in eigen boezem Wetenschappers bestrijden klimaatonvriendelijk gedrag, maar kunnen volgens Aad...Lees meer23 augustus 2013"Vraagtekens bij geloofwaardigheid CCS in Nederland" Jan Brouwer, Directeur CCS-onderzoeksprogramma CATO: "Zonder...Lees meer21 augustus 2013“Nederland ontsukkel! Het glas is driekwart vol” Jos Cozijnsen : "Als je per vierkante meter hoog scoort met...Lees meer25 juli 2013Hoe sustainable is duurzaam? Anton Buijs, Manager Communicatie en Public Affairs bij GasTerra: " Hoe...Lees meer13 maart 2012De energiemix van morgen Wat zeggen het IEA, Shell, ExxonMobil en het WNF over het energieverbruik...Lees meer
kaki CKS Nicky kaki blouse kaki CKS blouse CKS blouse Nicky Nicky qzSTZSR kaki CKS Nicky kaki blouse kaki CKS blouse CKS blouse Nicky Nicky qzSTZSR kaki CKS Nicky kaki blouse kaki CKS blouse CKS blouse Nicky Nicky qzSTZSR kaki CKS Nicky kaki blouse kaki CKS blouse CKS blouse Nicky Nicky qzSTZSR kaki CKS Nicky kaki blouse kaki CKS blouse CKS blouse Nicky Nicky qzSTZSR kaki CKS Nicky kaki blouse kaki CKS blouse CKS blouse Nicky Nicky qzSTZSR

Energiepodium.nl is een initiatief van

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul een geldig e-mailadres in
Contact |Over Energiepodium