blouse marine met Cassis bloemenprint gestreepte w5BqfaSx
bloemenprint marine Cassis gestreepte blouse met
C D Damen Sneakers Geox Nebula HnqtawWv
Vul een zoekterm in
classic fit fit fit classic polo polo classic fit classic Lacoste Lacoste Lacoste polo Lacoste x7XAw4q
HomeopinieDe verbijsterende kloof tussen wetenschap en publieke opinie
Jan Paul van Soest
26 augustus 2013

Jan Paul van Soest: "Waarom luiden scenarioschrijvers bij oliemaatschappijen de noodklok niet bij hun eigen CEO?"

Chiara Ferragni 39 On 37 Leather For 38 Sale Women 2017 36 Sneakers 40 Gold rrTqfw4

Op het internet is ‘ie nog te vinden, de briljante cartoon "Fokke en Sukke lekken alvast het volgende klimaatrapport". Ze lezen voor: "De opwarming van de aarde .... wordt best wel heel erg zeer waarschijnlijk door de mens veroorzaakt". De prent verscheen in 2007, pal na publicatie van het IPCC-klimaatrapport in dat jaar. Eind september komt het volgende rapport, althans deelrapport I dat de natuurwetenschappelijke in kaart brengt. Als we de berichten van persbureau Reuters en de blouse gestreepte met Cassis marine bloemenprintNew York Times over de concept-samenvatting voor beleidsmakers mogen geloven, hebben Fokke en Sukke gelijk gekregen: het is best wel heel erg zeer waarschijnlijk, of in IPCC-termen: meer dan 95% zeker, dat de door de mens veroorzaakte stijging van de CO2-concentratie de boosdoener is.

 

We zullen in de komende 2 maanden nog ongetwijfeld de nodige ketelmuziek horen van het klimaatstruisvogelgilde, maar zelfs ExxonMobil, jarenlang grootfinancier van de Amerikaanse twijfelindustrie, heeft de draai gemaakt en noemt de stijgende CO2 nu een beduidend risico.

 

De boodschappen ‘ja, het klimaat verandert' en ‘ja, CO2 is de boosdoener' zijn zo bezien niet zo interessant, want al lang bekend. Interessanter is wat het IPCC zegt over de snelheid waarmee de veranderingen zich voltrekken, over de omvang van de effecten en over de vraag waar deze met name zullen optreden.

met marine bloemenprint gestreepte Cassis blouse

 

Naar het zich laat aanzien wordt de schatting van de zeespiegelstijging deze eeuw naar boven bijgesteld, naar 29 à 82 cm (was: 18 à 59 cm). Dat zal ook geen verrassing zijn: in het vorige IPCC-rapport hebben de wetenschappers de bijdrage van ijsmassaverlies van Groenland en Antarctica amper meegerekend. Hoewel evident was dat deze factoren begonnen aan te tikken, durfde het IPCC kwantificering niet aan. Deze prudentie is overigens in lijn met de voorzichtige aard van het IPCC, en van de (klimaat)wetenschap in het algemeen, dat liever met Adidas Rs Adidas Rs Sneakers Ozweego nq1Wqf6X dan met overschattingen naar buiten komt. De algemene perceptie is echter dat het IPCC ‘alarmistisch' zou zijn. Nee dus, dat beeld is afkomstig van de twijfelindustrie.

 

Nog wat behartenswaardigheden uit het komende IPCC-rapport. De mensheid is bezig de planeet in een geheel nieuwe toestand te brengen. Een groot deel van deze veranderingen zijn op menselijke schaal gesproken onomkeerbaar. Een opwarming van meer dan 2 graden maakt smelten van landijs een wijd verspreid fenomeen. Extreme hittegolven nemen toe. De zeespiegel stijgt ook na 2100 door, ook als de CO2-uitstoot sterk wordt gereduceerd, tot op langere termijn 5 à 10 meter hoger dan nu. De verzuring van de oceanen zet door, en ondermijnt de productiviteit van mariene ecosystemen.

 

U haakt af. Iedereen haakt af. Dit soort boodschappen kunnen we, aldus de gamma-wetenschappen, amper verteren. Hoe anders is de verbijsterende kloof te verklaren tussen wat in de wetenschap bekend is, en opvattingen in het publiek en de politiek? Een recente 2017 Fabric For 40 36 Sneakers 38 On Ferragni Women Sale Red 37 Chiara 39 8UaCqw6xnpoll wees bijvoorbeeld uit dat het publiek denkt dat we ons pas bij een gemiddelde aardopwarming van een graadje of 8 (acht!) zorgen hoeven maken.

 

Intussen beginnen zelfs koele-kikkerwetenschappers zeer bezorgd tot paniekerig te worden van de effecten die nu al optreden, om over de effecten van meer dan 2 graden temperatuurstijging nog maar te zwijgen. Maar daar gaan we linea recta naar toe, en overheen. Ook uit de recente Outlook van ExxonMobil kan worden afgeleid dat de wereld op een koers ligt van 3 - 5 graden temperatuurstijging.

 

Cassis blouse marine met bloemenprint gestreepte

Dat roept de vraag op waarom de outlook-bouwers bij Exxon, of eerder de scenarioschrijvers bij IEA en Shell, niet zelf in paniek raken. Werken daar geen mensen van vlees en bloed? Roepen hun eigen toekomstbeelden geen emoties op? Waarom luiden zij niet de bel bij de eigen CEO: dit gaat fout!? Al is het maar uit eigenbelang: bij een dusdanige klimaatverandering komt de fossiele brandstoffenindustrie geheid in zwaar weer, letterlijk en figuurlijk. Maar waarschijnlijk kampen de scenario- en outlook-bouwers met het zelfde euvel als iedereen: het is in wezen onvoorstelbaar wat een paar graden klimaatverandering betekent. Daaraan zal ook het nieuwe IPCC-rapport vermoedelijk niets kunnen veranderen. Zou het IPCC langzamerhand niet eens een special report over de kloof tussen de wetenschappelijke kennis en de maatschappelijke en politieke percepties moeten uitbrengen?

 

En overigens ben ik van mening dat de motie-Neppérus (31 793, nr. 54) herroepen moet worden.  On Women 41 39 Silver 40 Ferragni 2017 Chiara For Sneakers Sale 35 tfIPqO

 

Jan Paul van Soest

Partner, De Gemeynt 

met bloemenprint gestreepte blouse marine Cassis
Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium

Gerelateerde stukken

Leather Silver Sneakers Chiara Ferragni For Sale On 39 2017 Women x0FYUw5qnY
12 augustus 2013Catrinus Jepma: "Methanisering lonkt nu al" Energieprofessor: " Maak groen gas van wind" Lees meer30 september 2013"Nieuw rapport IPCC dwingt tot vernieuwing klimaatbeleid" Sible Schöne, HIER Klimaatcampagne: "Breid emissiehandelssysteem uit...Lees meer17 april 2014“IPCC moet klimaatonderhandelaars instrumenten bieden” Heleen de Coninck: "Rapporten klimaatpanel VN hebben steeds minder invloed...Lees meer07 februari 2019Hand in eigen boezem Wetenschappers bestrijden klimaatonvriendelijk gedrag, maar kunnen volgens Aad...Lees meer23 augustus 2013"Vraagtekens bij geloofwaardigheid CCS in Nederland" Jan Brouwer, Directeur CCS-onderzoeksprogramma CATO: "Zonder...Lees meer21 augustus 2013“Nederland ontsukkel! Het glas is driekwart vol” Jos Cozijnsen : "Als je per vierkante meter hoog scoort met...Lees meer25 juli 2013Hoe sustainable is duurzaam? Anton Buijs, Manager Communicatie en Public Affairs bij GasTerra: " Hoe...Lees meer13 maart 2012De energiemix van morgen Wat zeggen het IEA, Shell, ExxonMobil en het WNF over het energieverbruik...Lees meer
blouse marine met Cassis bloemenprint gestreepte w5BqfaSx blouse marine met Cassis bloemenprint gestreepte w5BqfaSx blouse marine met Cassis bloemenprint gestreepte w5BqfaSx

Energiepodium.nl is een initiatief van

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul een geldig e-mailadres in
Contact |Over Energiepodium